κλεμμένο ποδήλατο

θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο και θα'ναι πιο όμορφα κ από ένα όνειρο...Κ.Βήτα















Πληροφορίες

"Εἶπες ἐδῶ καὶ χρόνια: «Κατὰ βάθος εἶμαι ζήτημα φωτός». Καὶ τώρα ἀκόμη σὰν ἀκουμπᾷς στὶς φαρδιὲς ὠμοπλάτες τοῦ ὕπνου ἀκόμη κι ὅταν σὲ ποντίζουν στὸ ναρκωμένο στῆθος τοῦ πελάγου ψάχνεις γωνιὲς ὅπου τὸ μαῦρο ἔχει τριφτεῖ καὶ δὲν ἀντέχει ἀναζητᾷς ψηλαφητὰ τὴ λόγχη τὴν ὁρισμένη νὰ τρυπήσει τὴν καρδιά σου γιὰ νὰ τὴν ἀνοίξει στὸ φῶς."

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

βραδιές με νόημα

Είναι μια από τις καλύτερες ντράμμερ/περκασιονίστριες στον κόσμο. Ακολουθώντας την ίδια στο μουσικό της ταξίδι, βλέπεις ένα σώμα να πάλλεται ολόκληρο, να γίνεται το ίδιο μουσική όντας ορθάνοιχτο στα τριγύρω ερεθίσματα. Μια λεπτομέρεια που ξέχασα να αναφέρω, από την ηλικία των 12 χρόνων η Evelyn Glennie είναι κωφή...

Αυτό δεν είναι κάτι που την εμπόδισε, ωστόσο, να είναι μουσικός όσο και να διδάσκει μουσική σε άτομα με προβλήματα ακοής. Για την Evelyn, ο ήχος είναι κάτι που αισθάνεσαι και αγγίζεις στην καθημερινότητα σου, υπάρχει παντού, και μάλιστα για κείνη ακόμα και η σιωπή είναι ήχος και ίσως ο πιο δυνατός. Τον αντιλαμβάνεσαι με αυτο που συνηθίζουμε να αποκαλούμε 6η αίσθηση, που αναπληρώνει την απώλεια.

Είναι αλήθεια πως πολλοί από όσους διαθέτουμε και τις 5 μας αισθήσεις συνηθίζουμε να τις αφήνουμε  σε μια λανθάνουσα κατάσταση με αποτέλεσμα να μην τις εξελίσσουμε. Συνεπώς και η σχέση με τα πράγματα και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν αλλάζει, ίσως γίνεται περισσότερο επιφανειακή απ'όσο πραγματικά είναι.

Φανταστείτε για παράδειγμα το περπάτημα με κλειστά τα μάτια ανάμεσα σε ανθρώπους που κινούνται με τα μάτια επίσης δεμένα. Σε αυτήν την περίπτωση αφουγκράζεσαι τους γύρω σου, προσπαθείς να προσανατολιστείς στο χώρο προκειμένου να μη συγκρουστείς με τους συμπαίκτες και συνήθως οι αισθήσεις σου οξύνονται και με ένα μαγικό τρόπο τα καταφέρνεις. Γιατί η ίδια η τέχνη είναι μαγική αφού σου δίνει το χάρισμα τα μετουσιώνεις τη διαφορετικότητα σου σε κάτι αισθητικά άρτιο.

Δεν υπάρχει τίποτα λανθασμένο στην τέχνη αρκεί να είναι αυθεντικό και όχι επιτηδευμένο. Το να καταφέρεις να επικοινωνήσεις την τέχνη σου είναι επιθυμητό αλλά το να τη βιώσεις ουσιαστικά εσύ ο ίδιος πρώτα είναι αναγκαίο.

Η ταινία "Αγγίζοντας τον ήχο" του Thomas Reidelsheimer προβλήθηκε στο θέατρο Κωφών Ελλάδος στις 26/03/11 στα πλάισια  των προβολών "Σαββατόβραδα με νόημα" που γίνονται κάθε Σάββατο από 12 Φεβρουαρίου-2 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ http://www.facebook.com/SaturdayMeaning

                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου